Ruky a nechty sú osobnou vizitkou.

08.06.2011 11:45

 

Ruky a nechty sú osobnou vizitkou


Pestované ruky s ošetrenými a vyleštenými či nalakovanými nechtami vzbudzujú patričný obdiv a na mnoho ľudí pôsobia mimoriadne príťažlivo.

Pestované ruky a upravené nechty sú ako informácia – starám sa o seba a nič nezanedbávam. Ruky sú totiž vystavené značnej záťaži: kontaktu s rôznymi látkami, drobným poraneniam a baktériam, a tiež celoročnému vplyvu slnečného žiarenia. Napriek tomu sa mnohí o svoje ruky starajú menej ako svoj mobilný telefón.                                                                                                                                                                          Vysušené ruky zbrázdené vráskami je potrebné aspoň dvakrát za deň natrieť hrubšou vrstvou mastného, výživného krému a nechať 10 minút pôsobiť. Pomáhajú tiež kúpele v zohriatom olivovom oleji a "regeneračné rukavice", ktoré sa navliekajú na ruky na noc.

Vlhkým, potiacim sa rukám pomáhajú päťminútové octové kúpele (3 lyžičky octu na liter vody) a špeciálne zásypy. V prvom rade sa však treba zamyslieť nad svojím zdravotným stavom, pretože takéto ruky môžu signalizovať nedostatočné fungovanie niektorého orgánu, najčastejšie obličiek

Samozrejmosťou by mala byť pravidelná manikúra – raz až dva razy týždenne. Necht narastie približne 4 milimetre za štyri týždne. Starším a stresovaným ľuďom rastú nechty pomalšie a niekedy sa ich rast môže aj zastaviť. Na pravej ruke (u ľavákov na ľavej ruke) rastú nechty rýchlejšie, pretože táto ruka má zrýchlený krvný obeh. Rast nechtov urýchľuje aj slnečné svetlo a pravidelné cvičenie.

Čo naznačujú nechty
– Tvrdé a odolné nechty poukazujú na fyzickú i psychickú vitalitu a stravu bohatú na bielkoviny a tuky.
– Mäkké nechty sú dôsledkom rastlinnej stravy a rôznych povzbudzujúcich a sladkých nápojov (káva, alkohol, nealko...).
– Zvislé ryhy na nechtoch vypovedajú o "chaotickej" strave, ktorá obsahuje priveľa sacharidov a soli. V spojení s celkovou únavou  môže organizmus týmto spôsobom signalizovať nedostatočné fungovanie pečene a obličiek.
– Lámavosť nechtov spôsobuje nedostatok zinku a železa.
– Štiepiace sa nechty svedčia o dehydratácii organizmu.
– Biele škvrny na nechtoch signalizujú buď poškodenie nechtového lôžka, alebo nedostatok vápnika a nadmernú spotrebu cukru.